Att köpa aktier och investera i fastigheter har blivit ett självklart val för många som vill tjäna extra pengar och få pengarna att växa av sig själv. Kort och gott kan man säga att fastighetsaktier är aktier i ett företag som på olika sätt investerar i fastigheter. Det kan t.ex. handla om att bolaget utvecklar, äger eller förvaltar på olika sätt.

Idag finns det fastighetsbolag som äger och förvaltar allt från industrilokaler, butikslokaler, kontor och inte minst vanliga bostäder. Vissa väljer att specialisera sig på hotell och logistik, medan andra mixar en rad olika typer av fastigheter i en och samma portfölj. Det är inte helt ovanligt att man i investeringsformen ser ett mycket jämnt och bra kassaflöde och detta beror främst på de regelbundna intäkterna. Regelbundna intäkter kommer främst från alla de hyresgäster som fastigheten har. Oavsett hur marknaden ser ut kommer människor att behöva betala sin hyra för att kunna bo eller arbeta kvar.

Fördelar med fastighetsaktier

Det finns en rad olika anledningar till varför du bör investera i fastigheter. Som tidigare nämnt kommer de regelbundna intäkterna generera i en jämnare utdelning, men detta är inte allt. Genom att ha ett eller flera fastighetsbolag i din portfölj kan du också få en bra diversifiering mot börsen och har möjlighet att välja mellan en rad olika bolag, som alla arbetar på ett långsiktigt och stabilt sätt.

Så fungerar en fastighetsaktie

Har du precis börjat investera i fastigheter eller vill du veta mer om hur de fungerar innan du kommer igång? Då är du inte ensam. Som tidigare nämnt är en fastighetsaktie kort och gott en aktie som erbjuds av ett företag eller bolag som investerar i just fastigheter. Denna investering kan se ut på många olika sätt, men vanligtvis handlar det om att äga, förvalta eller utveckla. Sen kan du även hitta företag som har en mer indirekt inriktning. I dessa fall kan det istället handla om krediter och lån som tilldelas fastighetsbolag eller mäklarföretag som förmedlar sälj- och köptransaktioner. Det sistnämnda brukar dock inte gå under beteckning “fastighetsaktie”.

Finns det några nackdelar med fastighetsaktier?

Trots att fördelarna med fastighetsaktier är många så finns det även nackdelar som är viktiga att ta hänsyn till. Jämför man med många andra aktier så kan fastighetsaktien vara extra känslig för ränta. Om räntan går upp kommer också lån att bli dyrare och det, i sin tur, påverkar dig som investerare negativt. Ytterligare en nackdel är den falska trygghet man tros få av substansrabatten. Substansrabatten gör så att du kan få tillbaka de pengar som du har lagt ut om likvidering skulle uppstå, men kom ihåg att likvidering i samband med fastighetsaktier är mycket sällsynt. Det är betydligt mer vanligt att priset istället faller.