Har du länge funderat på att köpa din egen fastighet? Då står du inför ett mycket spännande projekt som kräver en stor dos av engagemang såväl som pengar. Det finns många saker som du behöver tänka på innan du kan köpa din första hyresfastighet och här går vi igenom vad som gäller.

I den här artikeln kommer vi att utgå från att du vill bygga ditt fastighetsbolag från start och göra det allra mesta på egen hand. Det innebär att du kommer att behöva ha ett mycket stort kapital att komma igång med. Det kan t.ex. handla om att du har överskottskapital från ett företag med stora vinster som sparats undan, men det kan också handla om aktieinvesteringar som du lyckats med genom åren.

Lokal eller bostad – vad är bäst?

Huruvida du ska välja att investera i lokaler eller bostäder är en smaksak, men det finns helt klart fördelar med att välja bostäder som ett första projekt. Orsaken till detta är helt enkelt för att det innebär en mycket lägre risk. Idag är det bostadsbrist på många platser i Sverige och att hitta hyresgäster är således inte svårt. Väljer du lokaler kommer du att behöva anpassa och vänta tills rätt hyresgäst dyker upp. Det är inte helt ovanligt att du kan ha lokaler som blir ståendes tomma och som inte ger dig några intäkter.

Första hyreshuset – när är det dags att köpa?

En mycket vanlig fundering är när det är dags att göra det första köpet. Vi rekommenderar att du väntar tills du har råd med ett hyreshus som består av minst tre lägenheter och gärna fler än så. Har du möjlighet att vänta tills du kan investera i en fastighet med 10 lägenheter ligger du helt klart steget före, men att börja med färre ger dig också en bra start. Visst går det bra även med enfamiljshus, men kom ihåg att dessa sällan skalar lika bra när det kommer till tid, ekonomi och arbete.

Hur mycket pengar behöver man för att komma igång?

Det är svårt att säga hur mycket pengar du behöver för att kunna köpa din första fastighet, eftersom det beror på en rad olika faktorer. Det har t.ex. betydelse huruvida du vill köpa på landet eller mitt i storstaden, men eventuellt renoveringsbehov såväl som avkastningskrav kommer också ligga till grund för vilket kapital du behöver. I de flesta fall brukar 2-3 miljoner vara tillräckligt för en bra kontantinsats att komma igång med.